Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2018 17:13 - Няма нищо лошо в това да сгрешите
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1440 Коментари: 3 Гласове:
21

Последна промяна: 22.02.2018 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вероятно сте чували за Конфуций? Ако ли пък не, това е един от най-влиятелните мислители в китайската история. Всъщност той е имал такова огромно влияние върху китайското общество, че по-голяма част от ученията му се преподават и днес

Той провъзгласява добре познатия принцип, наречен „златното правило“:

„Не прави на другите това, което не искаш да бъде сторено на теб.“

Конфуций също така предлага непреходна мъдрост как да водим един пълноценен и щастлив живот. По-долу са представени някои от най-ефикасните му уроци, от които всички ние бихме могли да се възползваме.

  1. Просто продължавайте напред

„Няма значение дали вървиш бавно, важното е да не спираш.”

Докато непрекъснато напредвате и се движите по правилния път, вие накрая ще стигнете там, където желаете. Постоянството изисква усилие, но ако бъдете постоянни, ще получите онова, което търсите.

  1. Приятелите имат значение

„Никога не се сприятелявай с някого, който не е по-добър от теб.“

Вие сте толкова добри, колкото са хората, с които сте обградени, затова се уверете, че имате правилните приятели и се отнасяйте добре с тях.

Здравословният социален кръг е важен за вашето щастие. Едно 75-годишно изследване на университета в Харвард показва, че установяваните от човек взаимоотношения са основният фактор за неговото щастие.

  1. Хубавите неща имат своята цена

„Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш. Така функционират нещата. Всичко добро се постига трудно; много по-лесно е да получиш нещо лошо.“

Лесно е да бъдем негативни. Мозъците ни са настроени по този начин, за да ни предпазват от опасности.

Това обаче не означава, че не можем да променим начина си на мислене. Непрекъснато се фокусирайте върху хубавите неща, дори ако това изисква усилие. С течение на времето вие ще пренастроите мозъка си така, че да има една по-позитивна гледна точка.

  1. Няма нищо лошо в това да сгрешите

„Не е лошо да сгрешиш освен ако продължаваш да го помниш.“

Не се фокусирайте твърде много върху минали или негативни събития. Опитайте да се концентрирате върху това, което наистина би ви помогнало в бъдеще.

Това включва поставянето на цел, независимо колко голяма, и след това определяне на необходимите стъпки за постигането й. Несъмнено ще имате спънки и критика по пътя си, но не се поддавайте на тях, а продължавайте напред.

Например, ако искате да прочетете книга от 450 страници за един месец, аз бих планирал да завършвам по 15 страници всеки от 30-те дни. Ако не се справя в някой от дните, не бих се отчайвал, а просто ще прочета 30 страници на другия ден.

  1. Обмисляйте последствията

„Когато у теб се надига гняв, помисли за последствията.“

Следващия път, когато сте ядосани, си спомнете следното. Да се ядосваш, не води до нищо добро. Много по-добре е да направиш крачка назад и след това да предприемеш адекватна мярка. В това се състои истинският прогрес.

  1. Правете промени

„Когато е очевидно, че целите ти не могат да бъдат постигнати, не променяй тях, а промени действията за реализирането им.“

Следете своя напредък и ако нещата не се получават, както очаквате, променете подхода си. Не загубвайте центъра си!

Това винаги включва отстъпването крачка назад и честен отговор на въпроса „Развивам ли се?“. Ако целта ви е да научите нов чужд език, всяка седмица например проверявайте дали сте научили повече нови думи.

  1. Можете да учите от всеки

„Ако вървя с двама души, то всеки от тях ще влиза в ролята на мой учител. Аз ще подражавам на добрите черти на единия и ще поправям у себе си недостатъците на другия.“

Всеки човек носи житейски опит и винаги има какво да научите. Ако следвате този начин на мислене всеки път, когато се запознаете с някого, не само ще учите повече, но и ще бъдете по-харесвани, защото всъщност ще показвате повече заинтересованост към другите.

  1. Всичко или нищо

„Каквото и да правиш, прави го от сърце.“

Ако искате да успеете в нещо, трябва да дадете всичко от себе си! Това важи както за взаимоотношенията ви с хората, така и за работата.

  1. Отначало подгответе инструментите си

“Жизнените очаквания зависят от усърдието. Механик, който желае да усъвършенства своята работа, първо трябва да подготви инструментите си.“

Не импровизирайте. Опитайте да се подготвите за всичко, което се случва. Ако искате да постигнете високи цели, работете постоянно върху уменията, които ще са ви необходими. Великите неща изискват усилия и устременост.

Източник: Hack spirit






Гласувай:
21



1. mt46 - Поздрав!...
18.02.2018 19:11
„Ако вървя с двама души, то всеки от тях ще влиза в ролята на мой учител. Аз ще подражавам на добрите черти на единия и ще поправям у себе си недостатъците на другия.“
цитирай
2. kvg55 - zaw12929,
18.02.2018 20:49
Както се казва, умният се учи от грешките си.
цитирай
3. dedenze - Древна култура, трудолюбие и философия !
21.02.2018 15:52
Затова днес са на едно от първите места в света !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14208890
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031